Supervisie

Wat is supervisie?

Supervisie is een leertraject waarin je reflecteert op je werkzaamheden, kwaliteiten en je ontwikkelpunten. Je leert deskundig te reflecteren op je ervaringen in je werk, zodat je ook na de supervisie sneller en beter zicht krijgt op je eigen functioneren. Tijdens de supervisie ga je op zoek naar persoonlijke doelstellingen, die leidraad worden voor wat je in de praktijk wilt leren. Door je bewust te worden van je beweegredenen achter je gedrag leer je de keuzes die je maakt, kritisch onder de loep te nemen en te analyseren.

Sleutelwoorden: persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, reflectie, onderzoeken, leren, experimenteren.

Voor wie is supervisie?

Supervisie is belangrijk voor beroepen en functies, waar de communicatie tussen jou en je cliënt, patiënt, collega of tussen jou en je team een belangrijke rol speelt. Dit kan zijn in hulp- of dienstverlenende beroepen, oftewel functies waarin direct contact met cliënten centraal staat. Maar ook functies en beroepen waar inzet van persoonlijke vaardigheden in samenwerking met de ander(en) van essentieel belang zijn.

Een greep:

  • Docenten (MBO/HBO)
  • Verpleegkundigen algemene gezondheidszorg of vervolgopleidingen
  • Werkers in de geestelijke gezondheidszorg of vervolgopleiding (verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, vaktherapeuten, trajectbegeleiders, sociaal pedagogische hulpverleners)
  • Maatschappelijk werkenden/dienstverleners
  • Jeugdhulpverleners

Werkwijze

Een supervisietraject bestaat uit 10 bijeenkomsten van één uur. Voor iedere bijeenkomst wordt van je verwacht dat je een reflectieverslag schrijft wat bestaat uit een terugblik op de supervisiebijeenkomst, een reflectie op de praktijk en een werkinbreng.

In de supervisies die ik geef maak ik gebruik van verbeelding. Verbeelding is een leuk en krachtig middel, wat ondersteuning geeft bij het leren en helpt bij het vinden van andere invalshoeken. Als supervisor voel ik me betrokken bij diegene die ik begeleid. Ik ben transparant, soms confronterend (wel vriendelijk hoor) en houd van een dynamische dialoog. Ik help je te zoeken naar welke ontwikkeling jij wilt, waar jij naar toe wilt. Humor vind ik belangrijk en fijn. Het helpt relatieveren en het is mooi meegenomen als leren ook goed smaakt.