Schrijven over stress…
Is eigenlijk helemaal leuk niet. Ik heb namelijk het gevoel dat ik eerst mensen een probleem ‘aan moet praten’ voordat ik ze er vanaf ga helpen…Stress is geen leuk ‘artikel’, je wil er niet voor betalen en je wil het niet hebben. Stress is nooit in de aanbieding en er zit ook geen leuke verpakking omheen. Je doet het niet cadeau en als je het toch krijgt, geef je dit het liefst terug. Als je stress hebt, dan graag een beetje, zodat je niet in slaap valt en je je voldoende uitgedaagd voelt om goed te presteren. Stress is ook geen gezellig onderwerp van gesprek. Je hoort niemand ’s ochtends op zijn werk vertellen dat ‘ie gisteravond nog een lekker potje gestrest heeft. “Zo man, zweten zèg!” Stress is spanning en spanning heeft te maken met angst. Angst is een gevoel en daar praten we niet graag over. Het zit tussen je oren en je voelt het in je lijf. Een beetje angst kunnen we aan, daar zij we op gebouwd. Maar zodra het meer wordt dan een beetje, blijkt het niet makkelijk bespreekbaar.
Ik was op een bijeenkomst over stress en burn-out. Vertrekpunt van gesprek waren de verschillende stresstypen (bron: ‘Daar ga ik weer!’ door Carien Karsten) en hoe daarmee om te gaan in coaching en supervisie. Zo’n indeling is bruikbaar en de tips en adviezen idem dito, maar dan ben je al zo’n beetje ‘gecrasht’ en heb je te lang in de ’turbostand’ gestaan. Kortom: een overdosis stress en een overdosis is nooit goed. Voordat je met alle (gedoseerde) toeters en bellen weer een beetje op de been bent, is er zo een jaar voorbij.
Beter voorkomen dus, die crash!
Maar ja….hoe herken je de signalen van stress en hoe maak je het bespreekbaar op je werk bijvoorbeeld? Er is een lijst met signalen van ongezonde stress op 5 gebieden: emotioneel, verstandelijk, motorisch, gedrag en lichamelijk. Het wil niet zeggen dat je alle signalen moet hebben, maar als je signalen herkent: ga erover in gesprek! Vind je het moeilijk om met je werkgever in gesprek te gaan of denk je dat de oorzaak niet alleen je werk betreft, raadpleeg je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen.
Hier een artikel over de signalen van stress (door Theo Compernolle. Pdf, opent in nieuw venster).