Ja heb je, nee kun je krijgen!

Een blog over wat grenzen zijn, hoe je weet waar je grens ligt en dat het goed is om ‘nee’ te zeggen.

Wat zijn grenzen?
Een grens is een persoonlijke eigendomslijn die aangeeft voor welke zaken jij verantwoordelijk bent. Maar een grens definieert ook wat je fijn en wenselijk vindt of juist niet, en wat goed voelt of juist niet. Er zijn lichaamsgrenzen, mentale grenzen en emotionele grenzen. Mensen gaan verschillend om met grenzen. De een lukt het beter dan de ander om een grens te voelen en bewust te kiezen om er flexibel, of juist streng mee om te gaan.

Hoe weet je waar je grens ligt?
Grenzen zijn voelbaar. Je lichaam geeft een zwak of sterker signaal, al naar gelang je grenzen meer in het geding zijn. Soms voel je die signalen niet door de drukte van de dag of je voelt ze wel, maar je negeert ze. De uitdaging is om te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft.

Grenssituaties in je team
Als je weet wat je grenzen zijn en je handelt overeenkomstig, dan moet je soms ‘nee’ zeggen…..Nee zeggen is lastig. Misschien ben je wel bang om onaardig gevonden te worden. En niet meer die leuke flexibele collega te zijn. Of je denkt dat je er niet meer bij hoort. Op veel werkplekken is de druk hoog. Maar niet nee kunnen zeggen helpt dan niet.

Nee!
Bedenk eens wat de gevolgen zijn als je altijd ja zegt. Je krijgt je werk niet op tijd af en de kans is groot dat collega’s (en cliënten) een beroep op je blijven doen. Als je steeds ja blijft zeggen bestaat de kans dat je druk gaat voelen of dat je je gaat irriteren. Je kunt overbelast raken en een burn-out krijgen.

Maar gelukkig kun je leren om nee te zeggen. Nee zeggen heeft grote voordelen, hieronder staan ze op een rijtje.

  • Minder ongenoegen bij jezelf en/of mensen om je heen
  • Meer rust, tijd en ruimte om je werk af te maken
  • Meer overzicht
  • Meer grip op de balans tussen wat je aankunt en de hoeveelheid werk die je op je neemt
  • Meer energie, minder kans op burn-out. Je blijft je energieker voelen.
  • Duidelijkheid voor jezelf maar ook naar anderen. Door je grenzen te bewaken creëer je duidelijkheid naar jezelf én naar de mensen om je heen. De ander weet wat je wel en niet wilt.

Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Ik heb deze niet zelf bedacht, maar vind het wel een rake opmerking.
Hulp nodig bij ja zeggen tegen jezelf? Maak gebruik van het contactformulier.

Op de foto model E. Spreekt voor zich, lijkt me. Tot hier en niet verder.