Ongebreideld niets doen, is dat wel goed?

Ik ken mensen die ongebreideld niets kunnen doen……..’Gewoon’ op de bank liggen met de afstandsbediening binnen handbereik voor Radio1 of Netflix. Geopend doosje chocolade of een goudkleurig bruisend brouwsel erbij en relaxen maar. Tot voor kort bekroop me dan een gevoel jaloezie, maar ik bespeurde ook een gevoel van ongemak bij mijzelf. Want zoveel tijd niets doen achter elkaar, is dat wel goed? Dat zegt natuurlijk alles over mijn eigen onuitputtelijke dadendrang, to-do-lijsten, niet-laten-liggen-tot-morgen wat-ik-vandaag-kan-doen-mentaliteit en ledigheid is……….nah, vul maar in.

Nadelig gevolg van deze combinatie van normen is dat energie niet onuitputtelijk is en er een bodem in zicht kan komen. Oeps. Maar niet getreurd, een mens is nooit te oud om te leren en ik beschouw mijn tijd op de bank nu als bijtanken, welverdiende rust en er gebeurt geen ramp als ik iets uitstel tot morgen of soms, tot volgende week.

Nu over jou. Vraag je het volgende eens af:

  1. Neem je ’s ochtends rustig de tijd om op te staan?
  2. Zie je vaak tegen de werkdag op?
  3. Ben je regelmatig uitgeput aan het eind van de dag?
  4. Kun je thuis makkelijk ontspannen?
  5. Kom je aan je hobby’s toe?
  6. Kom je regelmatig moeilijk in slaap bijvoorbeeld doordat je ligt te piekeren?
  7. Heb je na je werk energie over om andere dingen te doen?
  8. Kun je genieten van even niets doen?
  9. Heb je regelmatig lichamelijke klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid?
  10. Word je regelmatig moe wakker?

Wat is je score?
Neem jij genoeg tijd voor ontspanning en herstel na gedane arbeid? Dat is positief. Je draagt bij aan een goede balans tussen lichaam en geest. Dan ben je beter opgewassen tegen stress. Ontspanning kun je zoeken op lichamelijk of op geestelijk gebied. Lezen, sporten, actief of passief. Het gaat erom dat je dingen doet die je hoofd leegmaken en je lichaam ontspannen, zodat je kunt herstellen van (mentale) inspanning en stress. Om terug te komen op de vraag of ongebreideld niets doen goed is…..ja dus.
Als je dat niet (helemaal) lukt of als je, naar aanleiding van bovenstaande vragenlijst denkt: dat kan beter, dan wordt het tijd om verandering in aan te brengen je evenwicht tussen activiteit en ontspanning en herstel. Ontspanning en herstel is één van de onderwerpen waar ik aandacht aan kan besteden in een coachtraject om te leren omgaan met werkdruk en stress, zodat je meer plezier ervaart in je werk. De overige zes zijn: assertiviteit, belastende omstandigheden, denkgewoonten & persoonlijkheid, leefgewoonten, omgaan met conflicten, omgaan met de tijd.

Deze foto heb ik gemaakt toen ik mij ontspande aan de Waddenkust. Lekker wandelen, camera om de nek.